A következőkben a lakásfelújítási támogatás igényléséhez szeretnék tippeket adni, hogy TE is úgy add be az igénylést, hogy ne legyen hiánypótlásod

Ettől függetlenül, bármilyen figyelmes és körültekintő is vagy előfordulhatnak hibák, de az alábbi tapasztalatokkal igyekszem segíteni, hogy ezt minimálisra csökkentsük!

otthonfelujitasi tamogatas 1
Otthonfelújítási támogatás igénylése online
Otthonfelújítási támogatás igénylése online

Otthonfelújítási támogatás fontosabb információi

 • Akár 3 millió forint állami támogatás lakásfelújításra
 • Maximum a felújításra fordított összegek fele igényelhető vissza
 • 3% kamatozású kedvező hitelt biztosít az állam
 • Legalább egy gyerek neveléséhez kötött az otthonfelújítási támogatás
 • Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor
 • Feltétel a köztartozás mentesség
 • Családonként egyszer vehető igénybe a támogatás
 • 2021. január 1-től igényelhető, 2022. december 31-ig.

Támogatás Igénylés

Ahhoz, hogy valaki  igénybe tudja venni a támogatást, minden anyagról és munkáról számlát kell kérni, valamint a munkadíjhoz még egy vállalkozói szerződést is ki kell tölteni.

Túl vagyok már egy-két igénylés beadásán, és eddig nem találkoztam olyan ügyféllel, ahol minden rendben lett volna.

Alapvetően a legfontosabb szabály a számlákkal kapcsolatban, hogy a munkadíj és az anyagköltség ne egyben kerüljön rá, hanem külön sorba írva, úgy, hogy beazonosítható legyen.

Nem elég, ha valaki úgy állítja ki a számlát, hogy ráírja, hogy konyhabútor anyag költség…tudni kell, hogy milyen, mekkora, milyen színű, milyen elemekből áll stb. Ha mégis csak ennyiről kaptál számlát, akkor csatolni kell egy anyaglistát, árajánlatot amiből pontosan beazonosítható, hogy mit vásároltál vagy éppen milyen munkát végeztek a szakemberek.

A számlákon szereplő cím minden esetben eggyezzen meg a lakcímkártyán szereplő címmel. 

A múlt héten két olyan esettel is találkoztam ahol a lakcímkártyán volt egy irányítószám és a település neve, a számlán volt a lakcímkártyán szereplő irányítószám és egy másik település neve, majd a tulajdoni lapon egy harmadik irányítószám (pl. 4481 Nyíregyháza szerepel a lakcímkártyán, 4487 Nyíregyháza-Sóstóhegy a számlán, és 4400 Nyíregyháza a tulajdoni lapon). Államkincstárral egyeztetve igazolást kellett kérnie az ügyfélnek, hogy a két cím és irányítószám egy és ugyanaz.

 • Helyesen legyen írva a név, utca neve
 • Az igénylő adószáma nem szerepelhet a számlán (az adóazonosító jel nem probléma, de nem kell rá)
 • A számlák legyenek aláírva, ott ahol van erre lehetőség
 • Készpénzes számlánál a számlán szereplő 3 dátum (kiállítás, teljesítés, fizetési határidő) egyezzen meg
 • Átutalással fizetett számlák esetén kell egy igazolás az átutalásról. Ez lehet a internet bankból letöltött igazolás
 • Minden számla minden oldalát el kell küldeni, még akkor is ha úgy gondolod, hogy nincs rajt fontos információ

Már a kiállításkor ellenőrizd az adataid és a számla helyesen lett e kiállítva, mert később nehezebb javítani, főleg ha esetleg csak jövőre igényled a támogatást és akkor veszed észre, hogy nem jó valami.

clock 2696234 1280

Vállalkozói szerződés kitöltése

A vállalkozói szerződést minden esetben ki kell tölteni, ha a vállalkozó munkát végzett nálad. Vállalkozónként egy-egy szerződés megírása szükséges. Ha egy vállalkozó többféle munkát is végzett, akkor is elég egy szerződés. A mellékletben viszont külön kell bontani a munkákat.

A vállalkozói szerződést lehetőleg annak az igénylőnek a nevére írjuk, akinek a nevére a számla ki lesz állítva. Itt is érvényes az, hogy a lakcímkártyán szereplő címet írjuk rá. A vállalkozói szerződés megkötésének dátuma, nem lehet későbbi mint a kiállított számla dátuma. Minden adatot ki kell rajta tölteni és szükséges két tanúval aláíratni.

A vállalkozói szerződés mellékletét minden esetben szükséges csatolni. Ezt úgy kell kitölteni, hogy munkánként meg legyen bontva és a megfelelő kategóriába legyen besorolva.

A számlákhoz kapcsolódik még a számlaösszesítő kitöltése is. Fontos tudni, ha online adod be az igénylést nem kell kitölteni az excel vagy pdf számalösszesítőt, mivel az igénylés felületén lesz erre lehetőség.

Azonban ha sok számlád van, vagy csak később fogod beadni az igénylést én javaslom, hogy saját magadnak számlánként, munkákra megbontva kezd el összeírni. Később ebből át tudod másolni Ctrl+C és Ctrl+V segítségével.

otthonfelujitasi tamogatas 1

Dokumentumok kitöltése, számlák szerződések ellenőrzése

A munkám során igyekszem segíteni mindenkinek, hogy minél többen élni tudjanak az Állam által felkínált lehetőséggel.

Engem elsősorban azért keresnek az ügyfelek, mert nem szeretnének órákat tölteni a jogszabályok bogarászásával, a dokumentumok kitöltésével. És miért? Mert rengeteg időbe telik. 

Volt egy 60 számlát leadó ügyfelem, akinek kb. 10 órát dolgoztam az anyagával, mire beadható lett minden számla és szerződés.

2021. szeptember végétől kötelezően csatolandó az adóigazolás is!

Hasznos linkek

Ha tájékozódni szeretnél az otthonfelújítási támogatás igényléséről, akkor elsősorban az államkincstár honlapját ajánlom, ahonnan a kitöltendő nyomtatványok is letölthetőek és a gyakran előforduló hibákat, gyakori kérdéseket is megtalálhatod.

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

A feltételeknek minden esetben az igényléskor kell megfelelni. Ha biztos vagy abban, hogy minden feltételnek megfelelsz, nincs tartozásod, akkor is azt javaslom az alábbi ingyenes lehetőségekkel ellenőrizd magad. Ügyfélkapus belépéssel lehet belépni az összes oldalra.

Tulajdoni lap lekérése (3-szor ingyenesen lekérhető), helyrajzi szám, pontos lakcím, lakóhely jellege, tulajdoni hányad ellenőrzése szempontjából is fontos. 

https://kau.foldhivatal.hu/auth/login

Köztartozás ellenőrzése Önkormányzat:

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Adószámla lekérdezés:

https://ebev.nav.gov.hu/

TB ellenőrzés: Kérvényt kell írni a településhez tartozó Kormányhivatal Egészségbiztosítással foglalkozó osztályára.

https://epapir.gov.hu/

Ha segítségre van szükséged az igénylésben, akkor vedd fel velem a kapcsolatot Doliki Virtuális Asszisztens

otthonfelujitasi tamogatas 1